Íme itt egy jó kis Kockagyár féle végigjátszás mely ha az említett oldalon jelent volna meg akkor az olvasó játszik című rovatba került volna. :) Nagyon örültem neki amikor megláttam, hogy valaki küldött egy végigjátszást hisz a blog még csak nem rég indult. Nagy örömömre szolgál ki tenni hát ide az oldalra Nemorino írását amely nem más mint a nem is olyan régi Gyűrűk Ura téma  legnagyobb készlete. A 9474-es számú Helm's Deep vagy magyarul Helm szurdok! Nem is szaporítom tovább a billentyű leütéseket jöjjön tehát az említett végigjátszás! Jó szórakozást hozzá! Kattints a továbbra a végigjátszáshoz!

Az idei év újdonságának, A Gyûrûk Ura sorozatnak a legnagyobb darabját, a Helm-szurdoki csatát (9474) mutatnám be.

A Gyûrûk Ura (továbbiakban: LOTR) rajongói már régóta várták, hogy a Lego megszerezze a licencet, ami a Hobbit című elõzményfilm forgatása miatt a New Line Cinemának is jól jött. Májusban egyszerre hét készletet dobtak piacra, ezek közül a legnagyobb (és legdrágább) a 9474-es.

9474_1.jpg A készlet egy hatalmas (a 7946-os várral azonos méretű), nagyon szép termékfotóval díszített dobozban kapható. Természetesen szép adag levegõ is van benne, amire fel is készülhetünk, látva az összerakott vár méretét a Youtube-on. Viszont meglepõ módon kevesebb üres tér volt a dobozban, mint amire számítottam. A keskenyebb élére állítva az 58 centis doboz felsõ 16 centije maradt üres, tehát kijelenthetem, hogy a doboz 3/4-ét teszi ki a készlet. A súlya is tekintélyt parancsoló: a konyhai mérlegen 2237 g-ot mutatott az 1368 elembõl felépülõ szet (a 7946-os készlet 1969 g).
A doboz tartalmát kiöntve kilenc nagy zacskónyi elemet és egy hullámpapír merevítõvel ellátott tizedik zacskóban 4 füzetnyi útmutatót és egy 6 matricával ellátott lapot találunk. Csak 6 matrica? Igen, ez a vár nem felmatricázott panelekbõl, hanem régimódiasan, kockákból épül fel, ezért csak 4 olyan matricára van szükség, ami a panelek põreségét hivatott eltakarni.
Az elsõ füzet a kaputorony két bástyájának összerakási útmutatója, ez a legnagyobb falat, az 1-es és a 2-es zacskó tartalmát emészti fel. A második füzet (3-as és 4-es zacskók) a kaputorony két oldalán található ívelt várfalakat és a várkapuhoz vezetõ "hidat" tartalmazza. A harmadik füzet (5-6-7 zacskók) a torony és a vár bal oldalán található ráccsal ellátott várfalszakasz elkészítését mutatja be, míg a negyedik (8-9. zacskók) a trónterem építési útmutatója.

9474_2.jpgThéoden sisakja hibátlan, a mellvért viszont nem tökéletes

 A készlet 8 minifigurát és egy lovat (az új, mozgatható hátsó lábú fajta, így ágaskodni is tud) tartalmaz. A LOTR hõsei közül Gimli, Théoden király, Haldír és Aragorn található meg, illetve a filmben a várat ostromló több tízezres seregbõl négy orkot rejt a doboz. Ez utóbbi elég sovány, a várfal elõtt tébláboló orkok nem tûnnek túl veszélyes társaságnak, de a 9471-es készlet megvásárlásával (amit a doboz hátulján elhelyezett képpel sugall is a gyártó) javíthatunk a helyzeten. Ez a kiegészítõ készlet tartalmaz egy plusz falszakaszt, egy rohír harcost, Éomert és újabb négy orkot, akik a filmbõl ismert szigonyokat kilövõ ostromgépüket kísérik. A kiegészítõ falszakasz miatt felmerülhet a kérdés, egy várba csak úgy nem lehet beszúrni tetszõleges hosszúságú falat. Nos, ebbe igen, ugyanis ez a vár nem egy zárt épület, hanem hátulról, oldalról teljesen nyitott. A filmben is látható, hogy ez az épület egy szurdok biztosítására épült, kétoldalt a sziklákhoz tapad, ezért a megoldás még elfogadható, bár a trónterem - amint majd kifejtem - nehezen magyarázható kialakítású. A minifigurák szépek, egészen aprólékos kidolgozásúak. Én 15x-ös nagyítású lupéval is végignéztem õket, még így is nagyszerûen mutatnak. Külön pluszpont jár a Gimli torzójára festett szépséges ruházatért, amit nem is fogunk látni,hiszen a szakálla eltakarja. Nem baj, a Lego legalább nem kicsinyes. Théoden királynak és Gimlinek egyedi, festett sisakja van, ami nagyon finoman díszített, a készleten belül gondosan külön kis zacsókba csomagolva voltak elhelyezve. A királynak szépen festett kerek pajzsot is adtak. Haldír és Aragorn sisak nélkül veti magát a csatába, nekik hajuk van, ami a tünde esetében nagyon szép, egyedi darab. Aragorn kis csalódást okoz, se vértezet, se sisak, de a valóságban a figura szebb, mint a képeken, így nem bosszant. Théoden és Aragorn hosszú kardokkal (az összes kard a hosszabb változat), Gimli egy hajítófejszével és egy csatabárddal, Haldír íjjal harcol. A négy ork közül három teljesen egyforma, mindegyik a filmbõl ismert egyedi sisakot viseli, kettõnek vértje is van. A készlethez jár két jellegzetes ork-pajzs és három bárdszerû kard is, továbbá egy alabárd. A negyedik egy berserker ork, a torzója félmeztelenre festve, fáklyával a kezében rohan az öngyilkos merényletbe. Kapnak még egy elemekbõl összerakott nagy létrát is, amit kényelmesen a lõrésekbe lehet akasztani, ahogy a dobozon is látható. A készlet része egy fekete gömbszerû bomba is.

9474_3.jpg

Gimli távozása a rejtett oldalajtón keresztül

A vár kicsiben jól utánozza a filmben látott erõdítményt, minden jellegzetesség (a kapu, a kapu feletti ablakok, amin keresztül köveket lehet hajítani az ostromlókra, a torony a kürttel, a falszakasz a rácson keresztül folydogáló patakkal és a belsõ épület a trónteremmel) feltűnik. Szembõl nézve gyönyörűen kidolgozott, a téglamintájú és a zöld kockák egy többször javított, viharvert, de erõs erõdítmény képét mutatják. A kapu egyenesen gyönyörű, vaskos, nehéz fának látszik. Még arra is ügyeltek, hogy középütt sima felületű elemek helyett a normál bütykös elemekkel azt a képzetet keltsék, mintha vasszögekkel lenne kiverve. Zár nincs, de belülrõl egy standard elemmel összeköthetõ a két szárny, így jöhetnek az ostromlók. A kaputorony oldalán ott a titkos kisajtó, amin keresztül a filmben Aragorn és Gimli kiosontak, hogy a hídon betörõ orkokat oldalba támadhassák. Aragorn akkor a nagyot ugrani képtelen törpöt a hídra dobta, itt egy minikatapult látja el ezt a funkciót. (Megjegyzem, hogy nálam nem fogja, nem szeretem a röpködõ Legofigurákat és alkatrészeket.) Egy katapult található a kaputoronyban is. A híd a vár leggyengébb eleme, hídnak nem is nevezhetõ, inkább csak rámpa. Az ívelt formát forgatható elemekkel oldották meg (mint a falaknál is), ha kinyitja az ember, egy koponya rejtõzik benne. Ennek sok értelmét nem láttam. A kaputorony két oldalán levõ ívelt falak szintén nagyon szépek, egyetlen panel sincs bennük, kockákból épülnek fel. Hihetetlenül ötletes az elfordítható elemekkel való kialakítása az ívnek, ráadásul a jó felépítésnek köszönhetõen meglepõen stabil is.

9474_4.jpg

Ez bizony nyitott hátulról!

9474_5.jpg

Stabilitással nem vádolható az a falszakasz, amin a rácsos nyílás található - but this is not a bug, it's a feature. A filmben látható volt, hogy a berserker ork ezt a szakaszt felrobbantotta és a résen törtek be a támadók. Nos, ezt itt is lehet, egy mozdulatra öt darabra esik szét a stabilnak tűnõ szakasz, amit a csata után 15 másodperc alatt újjá lehet építeni. Ötletes megoldás, ha valakit esetleg zavar, pár elemmel rögzíthetõ, de akkor ez a fícsör elveszik. Ez annál is nagyobb gond, mert gyakorlatilag ez az egyetlen, amivel a vár rendelkezik.

 Van még egy torony, Helm kürtjével, de gyakorlatilag csak a hû megjelenítést szolgálja, játékban semmilyen funkciót nem tölt be, ráadásul megépítése sem volt különösebben izgalmas, mert itt már megjelentek a panelek. A vár eddigi elemei mind modulárisak, a szakaszokat Technic-elemekkel lehet összekötni, ami segíti a vár tárolhatóságát és mozgatását. (Tapasztalataim szerint csak a kaputornyot tartalmazó modult kell kissé megbontani , mert a rámpa miatt fektetve sem fér a dobozba, de a dolog nem megoldhatatlan.)

Végül egyetlen nem csatolt darabként ott van a trónterem, amely tobzódik a panelekben, de legalább az ötletes íves kialakítást követi. A teremnek se teteje, se hátsó fala nincs - ez utóbbi nem is gond, különben nehéz lenne a figurákat mozgatni, de egy féltetõ legalább kellett volna. A teremben áll Théoden trónszéke, egy asztal, két sámli és két fegyvertartó állvány, kardokkal és lándzsákkal. Az asztalon egy aranytányér két aranykupával, a tányéron egy csirkecomb, ez utóbbit egy kis fehér patkány is figyeli. Itt kerül felhasználásra a torony díszítése után megmaradó két matrica, az egyik a trónszék háttámláját, a másik egy hatalmas zászlót díszíti. A trónterem tetején lévõ mellvédet egy lehajtható rámpa köti össze a külsõ fallal, azonban az elemek nem csatlakoznak, csak összeérnek, tehát ez az épületrész teljesen különálló.

Pozitívumok
+ Valóban hasonlít a filmbéli várra
+ Sokkal "várszerûbb" mint az eddigi készletek, a kapu mindennél jobb, amit én láttam
+ Viszonylag kevés panel, sok kocka
+ Szép minifigurák
+ Ötletes megoldások

Negatívumok
- Magas ár
- Vérszegény híd
- Relatíve kevés minifig (Legolas nagyon hiányzik, és még egy névtelen átlagos várvédõ is jól jönne a hõsök mellé, persze akkor a számok kiegyenlítéséért még két ork is jó lenne)
- Nyitott hátsó rész
- Nincs lépcsõ, vagy létra, amivel a védõknek a falakra lehetne jutni. Hát igen, vannak helyek, ahová születni kell.

A kockagyár blogon megszokott értékelést követve lássuk az eredményt.

Kockák: 10/10

minifig: 10/9

ár:10/7

élmény: 10/9


Összességében azt kell mondanom, hogy igen mutatós, marcona várat kaptam, ami küllemben jelentõsen eltér az eddigi vár készletektõl. Valahogy sokkal realisztikusabbnak tűnik, emellett még az eddig annyira kedvelt 7946-os vár is Disney-kreációnak tűnik. Remélem az itteni megoldásokat újabb várakban is hasznosítják, mert esztétikailag tényleg nagy elõrelépés. A filmbeli jelenetek mindegyike újrajátszható rajta, nem hagytak ki egyetlen fontos dolgot sem, bár szerintem inkább display darab, mint játékra való. Még Théoden is kivágtathat a hídra, csak éppen lovasai nem fogják követni, ugyanis nincsenek. Azt, hogy nem része a készletnek Legolas, nyilván az a számítás indokolja, hogy vegyük meg a többi készletet is, nos ez esetemben nem fog megtörténni. Esetleg majd megveszem a minifiget, illetve néhány rohír katonát és orkot, hogy több védõ és támadó legyen. A 9471-es kiegészítõ jónak tûnik, de a 10000 körüli ár nagyon húzós, megpróbálok majd kifogni egy akciót.

Írta: Nemorino

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarlego.blog.hu/api/trackback/id/tr924741441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyo78 2012.08.31. 08:14:32

Szia!

Jó volt a végigjátszás, egészen megkívántam ezt a LOTR készleteket. :) Eddig is kacérkodtam velük, mert a történetet nagyon kedvelem amióta jó pár évvel ezelőtt olvastam a könyvet majd utána láttam a filmet is. A készlet igen tetszetős, Legolast meg majd beszerzem Mória bányáiból talán.
Egyszóval köszi az írást, nagyon jó volt olvasni! :)

Darth Brick 2012.09.19. 01:14:37

Klassz végigjátszás, ennek dacára sem veszem meg :D Gimli kell! jöhet a BL.
süti beállítások módosítása